Glavne sestavine

karitejevo maslo
Karitejevo maslo
Karitejevo maslo je narejeno iz plodov drevesa karite, ki ga najdemo predvsem v afriških državah. Afričanom so njegovi pozitivni učinki znani že več tisoč let, vendar pa smo jih imeli v Evropi možnost izkusiti šele v zadnjem desetletju. Ker vsebuje visoke koncentracije nenasičenih in nasičenih maščobnih kislin ter vitamine A, D, E in F, je karitejevo maslo izredno hranilno in blagodejno za našo kožo.

Med njegove najpomembnejše lastnosti spada izjemna moč vlaženja, zato ga lahko uporabljamo za nego suhe, razdražene in razpokane kože, ki je posledica luskavice ali vremenskih vplivov, blaži pa tudi brazgotine, opekline, akne, lišaje ter kožne madeže. Še posebej ga priporočajo nosečnicam, saj koži vrača elastičnost in povečuje njeno prožnost, zato je idealen za preprečevanje nastajanja strij ter za ohranjanje lepe kože ob izgubi telesne teže. Lahko se uporablja tudi pri sončenju, saj vsebuje naravni zaščitni faktor 4, poleg tega pa ga lahko uporabite tudi kot depilacijsko kremo, saj bo vaša koža po uporabi svilnata in mehka. Nekateri ga uporabljajo tudi kot masko za lase, saj se zelo hitro vpije v kožo in naredi lase voljne in mehke ter jih zaščiti pred okoljskimi vplivi.

arganovo olje
Arganovo olje
Arganovo olje pridobivajo iz arganovih dreves, ki rastejo le na območjih Maroka, zato je omenjeno olje izredno dragocen vir lepote in zdravja. Arganovo olje je izjemno koristno za našo kožo, slednje pa dobro dokazuje dejstvo, da arganova drevesa preprečujejo širjenje puščave, saj ohranjajo vlažno prst. Podobno je delovanje olja na našo kožo, saj zaradi vsebnosti vitamina E ter bogatih omega-3,-6 in -9 kislin deluje antioksidativno, kar pomeni da razstruplja naše telo, poleg tega pa kožo ščiti tudi pred izgubo vlage.

Arganovo olje se uporablja za izboljšanje kakovosti vseh tipov kože, za zdravljenje suhih las, odstranjevanje debele kože na podplatih, lepše in manj lomljive nohte, ter kot balzam za telo, saj kožo ohranja navlaženo in sijočo. Izjemno dobro pomaga tudi pri odpravljanju gub, saj je znan kot pravi eliksir za kožo, ki zavira proces staranja. Uporablja se tudi za nego dojenčkov, saj jih je tako najlažje zaščititi pred škodljivimi zunanjimi vplivi.

aloe vera
Aloe vera
Aloe vera je puščavska rastlina, ki je precej razširjena, saj jo lahko najdemo v Ameriki, Afriki, Evropi, Avstraliji, na Šri Lanki in na Kitajskem. Njene blagodejne lastnosti so poznali že stari Egipčani in Maji, v zadnjem času pa je našla svoje mesto tudi v naših lekarnah in izdelkih. Po besedah nekaterih poznavalcev naj bi aloe vera vsebovala celo več kot 160 različnih hranil, med najpogostejše pa prištevamo vitamine A, C, E in vitamine B kompleksa ter encima lipazo in amilazo, ki pomagata pri neurejeni prebavi ter vnetjih in bakterijskih obolenjih.

Aloe vera je sestavina mnogih kozmetičnih izdelkov, saj pospešuje obnovo celic in posledično preprečuje gube in zavira proces staranja. Pomaga tudi pri uravnavanju ravni sladkorja v krvi, zmanjšuje bolečine, vnetja, alergijske reakcije, blaži opekline ter deluje kot odvajalo. Aloe vera je poznana tudi po ohranjanju lepe kože, saj je zelo učinkovita kot dezinfekcijsko sredstvo in zato dobro odpravlja gnojne mozolje, glivice ter pomirja razdraženo kožo, nepogrešljiva pa je tudi pri pikih žuželk.

sončnična semena
Sončnična semena
Sončnična semena pridobivajo iz sončnic, ki so izjemno razširjena rastlinska vrsta. Zaradi njihove uporabnosti in hranilne vrednosti, jih koristijo tako v kozmetični kot prehranski industriji, najbolj pa so znane po svojem učinki na zdravje. Sončnična semena so med drugim koristen vir linolenske kisline, ki je življenjskega pomena za mnoge telesne procese. Vsebujejo tudi vitamine A, B, D in E in veliko nenasičenih maščobnih kislin ter beljakovin, zaradi svoje sestave pa zelo dobro preprečujejo poškodbe vadbe, ki so lahko posledica pomanjkanja vitamina E. Koncentracija vitamina E v sončnicah je največja, slednji pa upočasnjuje procese staranja in odmiranja celic ter tako posledično ohranja mladostni videz kože. Poleg izjemne hranilne vrednosti, sončnična semena pomagajo tudi pri odpravljanju suhe in uvele kože obraza in rok, vitamin E pa deluje tudi antioksidativno ter se bori proti prostim radikalom, zaradi česa je naše telo bolj zdravo, lepše pa je tudi navzven.

olivno olje
Olivno olje
Olivno olje pridobivajo iz oljke, ki uspeva v sredozemskem podnebju, zato nam je že po uporabi zelo blizu. Poleg vsebnosti velikega števila antioksidantov, ki na naše telo delujejo varovalno, je olivno olje bogato tudi z vitamini, ki imajo še posebno blagodejen učinek na lase, saj jih oskrbijo s potrebno vlago in leskom. Olivno olje je tudi odličen vlažilec kože, še posebno dobro pa naj bi pripomoglo k zdravljenju suhe in poškodovane kože. Prednost olivnega olja leži v tem, da je primerno za prav vse tipe kože. Ker vsebuje veliko vitamina A in E, pomaga pri obnovi kože, povečanju njene elastičnosti, napetosti in sijaja. Že leta ga uporabljajo tudi kot izjemnega zaviralca procesa staranja, saj njegova uporaba pripomore k zmanjšanju gub in odpravljanju drugih nepravilnosti. Olivno olje ponuja dolgotrajno vlažnost, poleg tega pa kožo ne le neguje, ampak tudi varuje pred posledicami nezdravega načina življenja, predvsem pred kajenjem in neustrezno prehrano.

lupine citrusov
Lupine citrusov
Lupine citrusov vsebujejo izjemno veliko vitamina C in kalcija, ki pripomoreta k zmanjševanju oksidativnega stresa. Poleg tega imajo lupine citrusov tudi izjemno blagodejen učinek na izgubo telesne teže, saj naj bi že majhna vsebnost slednjih v določenem proizvodu poskrbela za hitrejšo izgubo kilogramov, kar je posledica vsebnosti pektina. Lupine citrusov naj bi vsebovale več kot 44 različnih kislin, kar se s pridom izkorišča v prehranski industriji.

Najpomembnejša prednost lupin citrusov pa se sicer skriva v kozmetični industriji, saj imajo citrusi tudi izjemno antioksidativno učinek, kar pomeni, da dobro poskrbijo za čiščenje kože. Vsebnost lupine citrusov v izdelku preprečuje in lajša težave s kožo, kjer so izjemnega pomena predvsem prosti radikali. Vitamini, ki jih vsebujejo citrusi, se borijo proti njim ter posledično zmanjšujejo nastanek gub, preprečujejo in blažijo pa tudi akne, neenotno obarvan ten in temne kožne madeže.

olje sladkega pomarančevca
olje sladkega pomarančevca
Olje sladkega pomarančevca nastane kot produkt pomarančnega soka. Njegove prednosti začenjamo spoznavati šele v zadnjih nekaj letih, saj so v preteklosti koristili predvsem plodove pomarančevca, pomaranče, za katere vemo, da se uporabljajo predvsem v prehranski industriji. Olje je izjemno lepega, sladkega in citrusnega vonja, ki se uporablja kot blažilno sredstvo za mnoge težave s kožo. Poleg tega, da ga v kozmetične izdelke dodajajo predvsem zaradi izjemno aromatičnih lastnosti, ima olje sladkega pomarančevca tudi druge prednosti. Na kožo deluje izredno pomirjujoče ter sprošča mišično napetost, prav tako pa spodbuja tudi detoksifikacijo. Slednja na telo deluje izjemno očiščujoče, kar pripomore tudi k zmanjšanju celulita. Olje sladkega pomarančevca spodbuja tudi nastanek kolagena ter povečuje dotok krvi v kožo, zato se ga pogosto uporablja za pomiritev razdražene kože ter za zdravljenje tegob, povezanih z aknami in različnimi alergijami.

olje sivke
Olje sivke
Olje sivke že več stoletij uporabljajo različna ljudstva po svetu. Pridobivajo ga iz grma po imenu sivka, ki je prepoznaven po svoji vijolično-sivi barvi, najdemo pa ga predvsem v Sredozemlju. V preteklosti so ga zaradi njegovega aromatičnega vonja uporabljali predvsem v masažni industriji, vendar pa se danes vse pogosteje pojavlja tudi v kozmetičnih izdelkih. Zaradi široke možne uporabe in učinkov, ga uvrščamo med najpogosteje uporabljeno eterično olje na svetu. Olje sivke izjemno dobro stimulira živčni sistem, sicer pa je izjemno blagodejno predvsem za zdravljenje opeklin, luskavice, glivic, dermatitisa, lajša pa tudi simptome, ki so posledica mastne kože. Sivkino olje pospešuje nastajanje nekaterih belih krvnih celic, spodbuja celično rast in posledično deluje izjemno pomlajevalno. Še posebno dobro vpliva na lase, saj ima močno funkcijo odebelitve, poleg tega pa skrbi tudi za hitrejše celjenje poškodovanih konic in razpokane kože.

veliki pečnik
Veliki pečnik
Veliki pečnik je trajnica s cvetovi izjemne barve, ki jo zaradi njene izjemne lepote ponekod gojijo tudi kot okrasno rastlino. Omenjeno rastlino najdemo predvsem na peščenih in slanih predelih ter v zemlji, ki vsebuje izjemno veliko bakra. Kraljuje predvsem v severni Evropi, kjer že več stoletij poznajo njegove blagodejne učinke za kožo. Zaradi njegovih izjemnih lastnosti ga že zelo dolgo uporabljajo za zdravljenje kožnih bolezni, hemoroidov in podobnega, vendar pa je na prvem mestu še vedno uporaba za lepotilne namene.

Veliki pečnik namreč že od nekdaj velja za rožo lepote za katero pravijo, da svoj lep videz prenese na uporabnika. V severni Evropi so to rastlino že od nekdaj dodajali zeliščnim zvarkom in drugim lepotnim pripravkom s katerim so nato očistili kožo in poskrbeli za odpravo nečistoč in za izboljšanje videza polti, v obliki šampona pa so ga nanašali tudi na lase, saj so trdili, da obudi keratinska vlakna in iz las potegne njihov najlepši sijaj.

izvleček ognjiča
Izvleček ognjiča
Izvleček ognjiča so uporabljali že stari Egipčani, ki so verjeli predvsem v njegov pomlajevalni učinek. Od nekdaj se uporablja tudi v slovenskem ljudskem zdravilstvu, kjer so ga uporabljali večinoma v obliki krem in podobnih pripomočkov s katerimi so blažili razna vnetja, zdravili rane, mirili razdraženost ipd, vendar pa postaja dandanes čedalje bolj uporabljen tudi kot sredstvo za sproščanje, saj je naraščajočo uporabo izvlečka ognjiča moč opaziti tudi v izdelkih za aromaterapijo.

Ognjič je izjemno primeren za vse, ki imajo občutljivo in suho kožo in si ji želijo nuditi primerno nego, ki kože ne bo še dodatno razdražila. Blagodejne učinke izvlečka ognjiča znanstveniki pojasnjujejo z njegovo izjemno vpojnostjo, ki na koži pusti občutek gladkosti in mehkobe. Po uporabi izdelka, ki vsebuje izvleček ognjiča, naj bi se izboljšalo tudi vaše počutje, saj naj bi imel ognjič poleg že omenjenih blagodejnih lastnosti, tudi izjemno moč sproščanja.

riževe beljakovine
Riževe beljakovine
Riževe beljakovine so glavna sestavina glavnega azijskega živila, riža, ki raste predvsem v tropskih in subtropskih predelih Azije in Afrike. V preteklosti so riž uporabljali večinoma v prehrambni industriji, vendar pa se je v zadnjih letih izjemno razmahnila tudi uporaba riževih beljakovin, ki jih množično vpeljujejo v kozmetične pripomočke kot so kreme, masla, balzami in podobno. Riž že od nekdaj velja za zdravo sestavino, strokovnjaki pa celo pravijo, da je eden izmed glavnih vzrokov za zdrava telesa in lesketajočo kožo Azijk in Azijcev.

Uporaba riževih beljakovin v kozmetičnih izdelkih naj bi pripomogla k čistejši in mehkejši koži, zmanjšanju por in učvrstitvi kože, nekateri pa celo trdijo, da omilijo temne kolobarje pod očmi in zmanjšujejo zabuhlost. Kot sestavina kozmetičnih izdelkov naj bi pripomogle tudi k večjemu vlaženju občutljive kože in k vzdrževanju primerne nege kože, vse dvomljivce pa naj bi v učinek riževih beljakovin prepričala brezmadežna polt Azijcev, ki je drugi narodi zaradi premajhne prisotnosti riža na naših jedilnik žal nimamo.

olje ostrice
Olje ostrice
Olje ostrice se pridobiva iz rastline, ki ji pogosto pravijo tudi Ciperus in ima cevaste rjave gomolje (imenujejo jih tudi mandlji), rjavozelene cvetove in podolgovate liste. Uporaba olja ostrice naj bi segala vse do starih Egipčanov, saj so olje te izjemne rastline našli v nemalo grobovih pokojnih Egipčanov, ki naj bi jim rastlina tudi v prihodnjem življenju prinesla lepoto, ki naj bi bila posledica blagodejnih učinkov te čaščene rastline. Uporaba olja ostrice se je v Egiptu obdržala do današnjega dne, kar priča o njegovi izjemni priljubljenosti.

Olje ostrice se pridobiva iz mandljev rastline, ki so izjemno bogati z nenasičenimi maščobnimi kislinami, zato se olje uporablja večinoma v kozmetičnih izdelkih. Vsebuje tudi veliko količino vitamina E, ki nudi naravno zaščito proti prostim radikalom, zaradi česa se uporablja predvsem za nego suhe in poškodovane kože ter za zagotavljanje primerne nege normalni in bolj občutljivi koži.

izvleček palmovih jedrc
Izvleček palmovih jedrc
Izvleček palmovih jedrc se pridobiva iz jedrc palminega drevesa, ki ga najdemo predvsem v državah zahodne Afrike in v Indoneziji. Drevo uspeva v pragozdovih, na močvirnih pobočjih in na rečnih bregovih ter drugih vlažnih tropskih predelih. V zadnjih časih se vse več uporablja v kozmetičnih izdelkih, saj ga po njegovi primernosti primerjajo s kokosovim oljem, ki ima prav tako mnogo blagodejnih učinkov za kožo.

Izvleček palmovih jedrc je izjemno prijetnega vonja, saj nekoliko spominja na kokosovo olje, sicer pa se uporablja predvsem kot vlažilno sredstvo. Palmova jedrca so sestavljena večinoma iz maščob, saj se lahko pohvalijo z 80% vsebnostjo nasičenih in 20% vsebnostjo nenasičenih maščobnih kislin. Omenjene maščobne kisline nudijo koži veliko količino vlage, ki je še posebno blagodejna za izsušeno kožo, ki je po uporabi izdelka z vsebnostjo izvlečka palmovih jedrc pogosto veliko bolj navlažena, sijoča in že na videz veliko bolj zdrava.